Bodega Vespucci

El puerto de Santa Maria, Cadiz, Spain

ALEGORIA A LA DOBLE ALTURA 

El proyecto de Bodega Vespucci consiste en la transformación de una antigua bodega en un loft residencial en el Puerto de Santa María, la región gaditana que limita con el Océano Atlántico. 

Debido a su ubicación ideal y soleada, la bodega goza de suficiente luz gracias a su conexión directa a un patio exterior que actúa como una gran tragaluz. 

El concepto del proyecto es trabajar con el espacio existente de tal manera que se maximice el contraste entre lo que es existente y lo nuevo. La forma sigue al concepto aumentando la sensación de contraste y de doble altura al hacer flotar un elemento minimalista de vidrio en el centro del espacio. 

Un nuevo volumen, una “caja de cristal”, se coloca contra las columnas de hormigón existentes, sostenida por una nueva estructura de acero oculta. El acristalamiento se compone de perfiles invisibles para acentuar el concepto y aspecto minimalista del proyecto. 

This volume holds two of the three bedrooms with private bathrooms. A reinforced ventilation double flux. system allows for continuous air renewal.

The access to the glass box is possible thanks to a new concrete staircase. The steps are materialized by rectangular blocks cantilevered against the side wall. They have been fixed in the concrete with steel reinforcing bars. This staircase reinforces the idea of floating elements.
The two bedrooms are served by a rear corridor invisible from the main space.

The kitchen space is located below the glass box and the living room is located in the double-height part (5m high) with direct access to the outside patio and thus benefiting from direct natural light.

The leitmotiv of the project was therefore, that each new intervention is permanent but gives the impression of being floating, thanks to a new structure hidden by the existing one. This element gives the apartment a feeling of lightness, reinforced by the glass materiality, which contrasts with the massive and rough aspect of the concrete.

This project takes place in the REPER complex, the diplomatic headquarters that represents Spain in the capital of Europe, Brussels. The complex was built in the 80’s by the famous Spanish architect Sáenz de Oiza, known for his emblematic achievements such as the Torres Blancas. 

The main idea was to create a facade that integrates to some extent the neighboring buildings into the solution. The entrance garden, the heights, the roof shape, the exterior grills and the alignments were marked by the order. On this façade facing Regent Boulevard, four bronze capitals by the artist Capa were placed after a plaster cast by Sáenz de Oíza.

 

The marble of the shaft of these columns is from Carrara, as is the marble used in the interior; Loja stone from Granada is used on the façades. The cornice of the narrow façade is made of bronze.

REPER has decided, in the context of the European Presidency of 2023, to modernize the interior layout of its premises, simplifying access, while maintaining the remarkable exterior envelope, a heritage witness to the work of Sáenz de Oiza.

The following project is part of the overall renovation and features two floors of office space.